Cerrahi sütür yaraları kapatmak doku hasarlarını gidermek veya kanamaları durdurmak için kullanılan tıbbi bir ipliktir. Farklı alanlarda amacına göre kullanılan birçok sütür çeşidi bulunmaktadır. Sütürlerin gruplandırılması birçok farklı özelliğe göre yapılır. Temel olarak emilebilir ve emilmeyen sütür olarak ikiye ayrılan sütürler, sentetik-doğal ve monofilament-multifilament olarak alt gruplara ayrılır. Tercih edilmesi gereken sütür, gerekli mukavemeti oluşturmalı, dokunun iyileşme sürecinde onu tutmalı ve minimum ölçülere sahip olmalıdır. Tercih edilen sütür, elektronik olmamalı, antijenik ve patojenik özellikler taşımamalıdır.
Emilmeyen Sütür
Emilmeyen sütür günümüzde en çok kullanılar sütür çeşitlerinden biridir. Kullanımı oldukça kolay olan bu sütür, vücutta kendiliğinden yok olmaz. Kolayca şekil alabildiği için, zorlu dokularda da tercih edilir. Emilmeyen sütürlerin vücuttan çıkarılması için, tekrar ufak bir cerrahi müdahale gerekir. Naylon (Ethilon, Dermalon, Nylene, Norulon): İyi gerilme mukavemetine ve minimum doku reaktivitesine sahip ucuz monofilament sütürlerdendir. Kullanım ve düğüm emniyeti açısından dezavantajlıdır fakat dermatolojik cerrahide en popüler emilmeyen sütürlerdendir. Cilt altı sütürü olarak da geçmektedir. Surgilon ve Nurolon sütürler diğerlerine göre daha iyidir fakat naylon sütür fiyatları oldukça yüksektir.
Polybutester (Novafil): Mükemmel esnekliğe sahip bir monofilament sütür çeşididir. Doku ödemine iyi yanıt verir ve subkuküler dikişler için de uygundur.
Polypropilen (Prolene, Surgilene): Çok düşük sürtünme katsayısına sahip monofilaman bir polimer olarak polypropilen sütüler, onu subkutiküler dikişler için tercih edilen sütür haline getirmektedir. İyi plastisiteye, sınırlı esnekliğe, zayıf düğüm güvenliğine sahiptir ve nispeten pahalıdır. Estetik sütür olarak tercih edilir ve yüz onarımları gibi alanlarda kullanılır.
İpek (Dysilk): Mukozal yüzeyler ve intertriginous alanlar için yüksek düğüm emniyetine ve esnekliğe sahiptir. Fakat düşük gerilme mukavemeti ve yüksek sürtünme katsayısı, yüksek kılcallık ve yüksek doku reaktivitesi özelliklerini barındırmaktadır. Örgülü bir doğal protein olarak da nitelendirilmektedir.
Emilmeyen Sütürler Nerelerde Kullanılır
· Kardiyovasküler cerrahi
· Dermatolojik cerrahi
· Fıtık ameliyatı
· Yumuşak doku yapıştırması ve bağlanması
· Oftalmolojik cerrahi
· Plastik cerrahi
· Mikro cerrahi
· Pediyatrik cerrahi
· Kadın doğum operasyonları
· Jinekolojik cerrahi
· Üroloji ve ortopedi
· Doku kapama ile abdominal duvar kapama
Emilebilir Sütür Nedir
Tekrar cerrahi bir işleme gerek kalmadan vücut enzimleri tarafından sindirilen sütürlera verilen isimdir. Bu sütürler çoğunlukla yumuşak dokuya sahip iç bölgelerde kullanılır.
GUT Bağırsak Sütürü: Bu doğal monofilament sütür, iç yumuşak doku yaralarını veya yırtıklarını onarmak için kullanılır. Gut, kardiyovasküler veya nörolojik prosedürler için kullanılmamalıdır. Vücut bu dikişe en güçlü tepkiyi verir ve çoğu zaman yara izi kalır. Jinekolojik cerrahi dışında yaygın olarak kullanılmaz.
Polidioksanon (PDS): Bu sentetik monofilament sütür, birçok yumuşak doku yara onarımı (abdominal kapamalar gibi) ve ayrıca pediatrik kardiyak prosedürler için kullanılabilir.
Poliglekapron (MONOCRYL): Bu sentetik monofilament sütür, yumuşak doku onarımında genel kullanım için kullanılır. Bu materyal kardiyovasküler veya nörolojik prosedürler için kullanılmamalıdır. Bu dikiş en çok cildi görünmez bir şekilde kapatmak için kullanılır.
Poliglaktin (Vicryl): Bu sentetik örgülü sütür, el veya yüzdeki yırtıkları onarmak için iyidir. Kardiyovasküler veya nörolojik prosedürler için kullanılmamalıdır.